Voditeljica projekta SOLIDARan, dr. sc. Olga Orlić, objavila je tekst o solidarnoj ekonomiji u Hrvatskoj na mrežnim stranicama projekta “Food citizens?” kojeg vodi prof. Cristina Grasseni sa Sveučilišta u Leidenu.

Tekst je dostupan na ovoj poveznici.


Dr. sc. Olga Orlić i izv. prof. dr. sc. Nataša Bokan objavile su u časopisu Studia ethnologica Croatia (Vol. 34, No. 1, 2022) znanstveni rad pod naslovom “Svinje, žirenje i zajedničko dobro: Zapisi o solidarnosti u zemljišnim zajednicama”

Rad je u PDF formatu dostupan ovdje i na ovoj poveznici.


Suradnik na projektu, mr. sc. Domagoj Račić, objavio je pregledni rad u časopisu Revija za socijalnu politiku (Vol. 29, No. 2, 2022) pod naslovom “Solidarna ekonomija u javnim politikama u Hrvatskoj”

Rad u PDF formatu dostupan je OVDJE i na ovoj poveznici.


Suradnice na projektu, dr. sc. Anja Iveković Martinis i mr. sc. Duga Mavrinac, objavile su u časopisu Ethnologia Fennica Vol. 49 No. 1 (2022) znanstveni rad pod naslovom “Worlds Apart: Social Entrepreneurship Discourse in Croatia Media”

Rad se u PDF formatu može preuzeti OVDJE.

Poveznica na časopis Ethnologia Fennica: https://journal.fi/ethnolfenn/article/view/102387


U Zadru se od 13. do 17. lipnja 2022. godine održala 18. konferencija Islands of the World na temu “Islands: Nature and Culture”

Na konferenciji su Duga Mavrinac i dr. sc. Olga Orlić održale usnemo izlaganje u kojem su predstavile dio rezultata istraživanja provedenog u okviru projekta HRZZ-a “Solidarna ekonomija u Hrvatskoj: antropološka perspektiva”.

  • Duga Mavrinac, Olga Orlić: “Developing sustainability and resilience on islands: Solidarity economy on Croatian islands” (PDF prezentacija)

Znanstveno-stručni skup “16. Hrvatsko – slovenske paralele: Hrana i piće u kriznim vremenima – prakse proizvodnje, distribucije i konzumacije” održao se od 9. do 10. lipnja 2022. godine u Bistri

Dr. sc. Olga Orlić na skupu je održala usmeno izlaganje.

  • Olga Orlić: “Izgradnja prehrambenog suvereniteta i prehrambenog građanstva u Hrvatskoj” (PDF prezentacija)

U Zagrebu je 23. i 24. studenog 2021. godine održan Godišnji skup IEF-a: “Istraživači na neutabanim stazama. Međunarodni znanstveni skup posvećen dr. sc. Nives Rittig-Beljak”

Na skupu je dr. sc. Olga Orlić održala usmeno izlaganje temeljno na rezultatima istraživanja provedenih u okviru projekta HRZZ-a “Solidarna ekonomija u Hrvatskoj: antropološka perspektiva”.

  • Olga Orlić: “Prakticiranje solidarnosti u ekonomskoj svakodnevici” (PDF prezentacija)


Od 27. do 29. rujna 2021. godine na Lastovu se održao 9. međunarodni simpozij Anatomija otoka

Na simpoziju su održana dva usmena izlaganja temeljena na rezultatima istraživanja provedenih u okviru projekta HRZZ-a “Solidarna ekonomija u Hrvatskoj: antropološka perspektiva”: dr. sc. Olga Orlić i doc. dr. sc. Nataša Bokan (Agronomski fakultet u Zagrebu).

https://solidaran.inantro.hr/wp-content/uploads/2021/09/Program-9.-Anatomija-otoka-pdf-1.pdf

  • Olga Orlić, Nataša Bokan: “Put prema održivosti: solidarne ekonomske prakse na hrvatskim otocima” (PDF prezentacija)
  • Olga Orlić: “Solidarne ekonomske prakse u prošlosti: Pastirsko društvo u Baški”

Predstavljanje projekta SOLIDARan

27. veljače 2020. godine održano je predstavljanje projekta Solidarna ekonomija u Hrvatskoj: antropološka perspektiva (SOLIDARan) u prostorijama knjižnice Bogdan Ogrizović u Zagrebu.


Olga Orlić u radio emisiji “Poveznice”

Znanstvena suradnica Instituta za antropologiju, dr.sc. Olga Orlić, gostovala je u novopokrenutoj emisiji Odjela znanosti i obrazovanja Prvog programa Hrvatskoga radija  “Poveznice”,  urednice Irene Plejić Premec. U emisiji je govorila o solidarnoj ekonomiji, temi kojom se bavi već nekoliko godina, a koja je ove godine dobila sredstva od Hrvatske zaklade za znanost za daljnja istraživanja u okviru projekta “Solidarna ekonomija u Hrvatskoj: antropološka perspektiva” (SOLIDARan).
Prvi dio emisije o solidarnoj ekonomiji emitiran je 20. 10. 2020. godine u 13:20 sati, a emisija će biti dostupna još mjesec dana na sljedećoj poveznici:
https://radio.hrt.hr/aod/solidarna-ekonomija/357953/
Drugi dio emisije bit će emitiran 27.10. 2020. godine (utorak) s početkom u 13:10.
Ukoliko Vas zanima solidarna ekonomija i poljoprivreda potpomognuta zajednicom, pozivamo Vas da u navedeno vrijeme prebacite na 1. program Radija HRT-a.